ZBEÜ Tıp Fakültesi İmmünoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Uluslararası Dergide Yayınlandı

featured

Prof. Dr. Araslı, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı üzerine yapılan çalışma hakkında şunları söyledi: “Etkeni CCHF virüsü olan ve ölümle seyredebilen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, ciddi bir enfeksiyon hastalığıdır. Ülkemizde ilk defa 2002 yılında görülen ve günümüze değin vaka sayıları artmaya devam eden hastalığın yayılmasında, Hyalomma türü keneler ve göçmen kuşlar önemli rol oynamaktadır.”

Çalışma, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde KKKA hastalığı teşhisi konulan 30 hastanın kan örneklerinin analizi üzerine yoğunlaştı. Elde edilen bulgular, hastalığın çeşitli dönemlerinde bağışıklık sistemi hücre alt grupları ve genom üzerindeki transkriptomik analizleri içeriyor. Prof. Dr. Araslı, bu bulguların akut enfeksiyon sırasında antiviral savunma sistemlerinin aktifleştiğini gösterdiğini belirterek, ayrıca metabolizma genlerindeki değişikliklerin enfeksiyon sonrasında kronik yorgunluk sendromuna neden olabileceğini ifade etti.

ZBEÜ Tıp Fakültesi İmmünoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Uluslararası Dergide Yayınlandı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Zonguldak Haber - Zonguldak Son Dakika Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!