Bartın Üniversitesi (BARÜ) ve Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) iş birliğiyle geliştirilen yenilikçi yay sistemi, Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) tarafından patentlenmeye hak kazandı. Bu önemli buluş, “Yay Katsayısı Manyetik Alan Kuvveti ile Ayarlanabilen bir Yay Sistemi” başlığıyla patentlenmiştir.
Yayın manyetik alan kuvveti ile yay katsayısının ve rijitliğinin değiştirilebilmesini sağlayan bu sistem, otomotiv, medikal, savunma, havacılık, tekstil, imalat gibi birçok endüstride kullanılabilecek niteliktedir.
BARÜ Mühendislik, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Mekatronik Mühendisliği Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Emin Aktan ve YTÜ Makine Fakültesi Mekatronik Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri ve öğrencileri tarafından geliştirilen bu yenilik, farklı alanlarda sıkça karşılaşılan problemlere çözüm getirmektedir.
Öğrencilerle Yapılan Değerli Bir Çalışma
Dr. Öğr. Üyesi Aktan, buluşun lisans öğrencilerinin bitirme projesindeki bir problemi çözme sürecinde ortaya çıktığını belirterek, öğrencilerin proje süreçlerinde aktif rol almasının ve bu tür yenilikçi çalışmalarda yer almasının önemine vurgu yapmıştır.
YTÜ Mekatronik Mühendisliği Bölümünden öğrenci Selim Can Övür ise geliştirilen sistemin detaylarına değinerek, yayın rijitliğinin ayarlanabilir olmasının bir egzersiz ünitesi içindeki kullanım kolaylığına sağladığı katkıdan bahsetmiştir.
Rektör Uzun, Tebriklerini İletti
BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, üniversitenin değerlerine değer katan bu tür iş birliklerinin önemine vurgu yaparak, milli üretim ve yüksek teknolojiye geçiş konularında ortak hareket etmenin faydalarını dile getirmiştir. Rektör Uzun, yeni patentlenen ürünün ülke ekonomisine katkılarını önemseyerek, emeği geçen herkesi tebrik etmiştir.