Nörolojik Hastalıklarda Botulinum Toksini Kullanımı

featured

Nöroloji Uzmanı Dr. Öğr. Ü. Halide Rengin Bilgen Akdeniz, bugün migren, serebral palsi, distoni ve daha birçok sorunun tedavisinde botulinum toksininin kullanıldığını açıkladı. Botulinum toksini, kas-sinir bileşkesinde sinir ucuyla kas arasındaki iletişimi geçici olarak engelleyerek kasın kasılmasını durdurur. Bu sayede istemsiz kas kasılmaları ve nörolojik semptomlar tedavi edilebilir.

Botulinum toksini ilk kez 1980 yılında insanlarda tedavi amacıyla kullanılmaya başlanmıştır. FDA onayıyla blefarospazm, hemifasial spazm gibi nörolojik durumlar için kullanılmıştır. Dr. Akdeniz, spastisite, distoni, spazm gibi durumların tedavisinde hızla yaygınlaşan kullanım alanlarına dikkat çekti.

Dr. Akdeniz, spastisiteyi beyin ve omurilikteki hasara bağlı olarak gelişen istemsiz kas kasılmaları olarak tanımladı. Distoni ise kontrolsüz tekrarlayıcı kas kasılmalarının bir türüdür. Botulinum toksini, bu durumların yanı sıra migren baş ağrısı tedavisinde de etkili olabilir.

Botox uygulaması küçük kaslarda ince uçlu iğnelerle kas içine yapılır. Uygulama sonrasında aynı gün günlük hayata dönülebilir ve etki süresi genellikle 3-6 ay arasındadır. Enjeksiyon tekrarı 3 aydan daha sık yapılmaz.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Nörolojik Hastalıklarda Botulinum Toksini Kullanımı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Zonguldak Haber - Zonguldak Son Dakika Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!