Artan ishal ve kusma şikayetlerinde kaybedilen sıvının yerine konulamaması durumunda böbrek fonksiyonlarında bozulma olabileceğini vurgulayan Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Bekir Tunca, sağlık konusunda önemli açıklamalarda bulundu.
İshal Nedir?
Dr. Tunca, ishali “Enfeksiyon veya enfeksiyon dışı nedenler sonucunda bağırsaklardan sıvı kaybına yol açan bir hastalık” olarak tanımlayarak, enfeksiyon kaynaklı ishallere bakterilerin, virüslerin veya parazitlerin neden olabileceğini belirtiyor. Bulaş yollarını gıda, su veya temas olarak sıralayan Tunca, yaz mevsiminde ishal vakalarının daha sık görüldüğüne dikkat çekiyor.
Ne Zaman Doktora Başvurulmalıdır?
İshal ve kusma sonucunda kaybedilen sıvının yerine konulamadığı durumlarda sağlık kurumuna başvurulması gerektiğini vurgulayan Tunca, belirli durumlarda doktora başvurmanın önemine değiniyor. Kanlı ishal, 24 saatten sonra şikayetlerde gerileme olmaması veya artması, hızlı kilo kaybı gibi durumlar sağlık kuruluşuna başvurmayı gerektirebilir.
Çocuklarda Daha Sık Görülmesinin Nedeni
Çocuklarda viral kaynaklı gastroenteritlerin yetişkinlere oranla daha sık görüldüğüne dikkat çeken Tunca, viral gastroenteritlerin özellikle kreş veya okul gibi toplu ortamlarda bulaşma riskinin daha yüksek olduğunu belirtiyor. Rotavirüs, adenovirüs ve norovirüs gibi virüslerin bu duruma neden olabileceğini ifade ediyor.
İshal ve Kusma Durumlarında Beslenme Düzeni
İshalde kaybedilen sıvının yerine konulmasının önemine vurgu yapan Tunca, bol su tüketiminin yanı sıra probiyotik gıdaların ve sindirimi kolay besinlerin tüketilmesi gerektiğini belirtiyor. Yağlı ve baharatlı besinlerden kaçınılması gerektiğini söyleyen Tunca, beslenme düzeninin tedavide önemli bir rol oynadığını ifade ediyor.
İshal ve Kusma Vakalarında Beslenme Düzeni
İshal ve kusma rahatsızlıklarının diğer sağlık problemlerine yol açabileceğini vurgulayan Dr. Bekir Tunca, kaybedilen sıvının yerine konulamaması durumunda böbrek fonksiyonlarında bozulma olabileceğini belirtiyor. Ayrıca kardiyak aritmi öyküsü olan hastalarda sıvı ve elektrolit kaybına bağlı olarak taşikardi ve kardiyak aritmilerin görülebileceğine dikkat çekiyor.