Bartın Üniversitesinin (BARÜ) TÜBİTAK tarafından desteklenen projesiyle plastikler ve kaplama malzemelerinde kullanılan Bisfenol A’ya karşı vanilik asitin koruyucu etkisi incelenecek.
Projenin Yürütücüleri ve Araştırmacıları
Bartın Üniversitesi (BARÜ) Fen Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fahriye Zemheri Navruz proje yürütücüsüdür. Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sinan İnce ise araştırmacı olarak görev almaktadır. BARÜ Moleküler Biyoloji ve Genetik Anabilim Dalı yüksek lisans öğrencisi Gamze Ataman da projede bursiyer olarak çalışacak.
Araştırma Konusu ve Amaçları
Proje kapsamında Bisfenol A bileşiğinin neden olduğu sağlık problemleri üzerine araştırmalar yapılacak. Plastikler ve konserve metal kaplarda bulunan Bisfenol A’nın hücresel stres ve DNA hasarına karşı vanilik asitin koruyucu etkisi incelenecek. Amacı, bu kimyasalın neden olduğu obezite, kısırlık, hormonal dengesizlik gibi sorunlara çözüm bulmaktır.
Desteklenen Çalışmanın Önemi
BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, projenin önemine vurgu yaparak, “Üniversite olarak desteklenen projelerimizle bilim dünyasına ve ülkemize nitelikli çalışmaları ve araştırmaları kazandırmaya devam ediyoruz. Sağlık sorunlarının arttığı günümüzde hastalıkların önlenmesine yönelik bu çalışmanın büyük önem taşıdığını düşünüyorum.” dedi.
Teşekkür ve İletişim
Rektör Uzun, projede emeği geçenlere teşekkür ederken, bilim üretme ekosistemine katkılarından dolayı araştırmacılara ve öğrenciye tebriklerini iletti. Kurumsal ilerlemelerindeki desteklerinden ötürü dekan ve diğer akademisyenlere minnettarlığını belirtti.