Almanya’da hükümeti oluşturan parti liderlerinin, işsizlere verilen “yurttaşlık ödeneğinde” (Bürgergeld) koşullarını zorlaştırmaya karar vermesi ülke genelinde tartışmalara yol açtı. Sosyal Demokrat Partili (SPD) Başbakan Olaf Scholz, Hür Demokrat Partili (FDP) Maliye Bakanı Christian Lindner ve Yeşiller Partisinden Ekonomi Bakanı Robert Habeck, uzun süren müzakereler sonucunda geçen Cuma günü bir bütçe taslağında uzlaşmaya varmıştı.
Yapılan uzlaşmaya göre, ödenek alanların iş fırsatlarını reddetmeleri, iş ve işçi bulma kurumuna bilgi vermekten ya da kurumla iş birliği yapmaktan kaçınmaları durumunda aldıkları ödenekte kesintilere gidilecek. Ayrıca ödenek alanlar, günlük gidiş-geliş süresi üç saate kadar olan işleri kabul etmek zorunda olacak. Çalışma süresi en az altı saat olan işlerde bu kural geçerli olacakken, daha kısa çalışma sürelerinde ise ödenek alıcılarının 2,5 saatlik yolu kabul etmesi gerekecek. İş ve işçi bulma kurumları, yurttaşlık ödeneği alan kişilere ikamet ettikleri yerin 50 kilometre yarıçapındaki alanda iş arama şartı getirecek.
İş Gücü Piyasasına Etkisi ve Uzmanların Değerlendirmeleri
SPD Federal Meclis Grubu Başkanvekili Dagmar Schmidt ve Yeşiller Partisi çalışma ve sosyal politika uzmanı milletvekili Beate Müller-Gemmeke, yapılan uzlaşma üzerine eleştirel yorumlarda bulundular. Schmidt, uzmanlar düzeyinde varılan uzlaşmaların iş gücü piyasasına etkilerinin nesnel bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğini belirtirken, Müller-Gemmeke ise iş piyasasına katılımı arttırıcı önlemlerin alınması gerektiğini vurguladı.
FDP’li Adalet Bakanı Marco Buschmann ise koalisyon partileri liderlerinin uzlaşmasını savunarak, çalışabilecek durumda olanların çalışmak istememeleri halinde yurttaşlık ödeneğinde sert kuralların uygulanacağını ifade etti. Ayrıca fazla mesaiye vergi indirimi uygulamasının da çalışanların daha fazla net gelir elde etmesine katkı sağlayacağını belirtti.
Yurttaşlık Ödeneği Alanların Profili
Almanya’da yurttaşlık ödeneği alanların neredeyse yarısı Alman vatandaşı değil. 2023 yılı verilerine göre, yurttaşlık ödeneğinden yararlananların %47,3’ü yabancı uyruklu. Bu durum, yabancıların sosyal yardımlardan aldığı payın geçmiş yıllara göre arttığını göstermektedir. Almanya’da yabancı uyrukluların işsizlik yardımı alma oranı da dikkate değer bir şekilde yükselmiştir.